Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
TESZTOSZTERON NEMZET
T U D T A D ?
Az azonos energiatartalmú szénhidrát kiegészítéshez képest a Glicin-L-Arginin Alfa-KIC kezelés növeli az izom erőkifejtését és a teljesítményt fenntartja az intenzív dinamikus anaerob gyakorlatok során, azaz erőteljes fáradtság késleltetést és teljesítményfokozást ér el. A tanulmányok szerint e hatóanyag alkalmazása szignifikánsan javítja az izomzat teljesítményét és növeli a képességet a magas erőkifejtés fenntartására.
>>>tovább  
KERESÉS SZÖVEGBEN:
>>>KÉPKERESÉS


  Tesztoszteron eMagazin

Az olimpiai súlyemelés fontossága a CrossFit-ben
Írta: Rudy Nielsen
2013. január

 

Rich Froning a CrossFit Games-en

 

Bevezető

"A súlyemelés puszta gyakorlása megtanítja a sportolót arra, hogy miként tudja hasznosítani az erejét. Az olimpiai súlyemelők rendkívüli képességeik abból adódnak, hogy elsajátítják, miként tudják hatékonyabban munkára bírni még több izomsrostjukat, még gyorsabban, mint azok, akik nem emelnek. Ez különösen fontos azoknak a sportolóknak, akiknek a sportcéljaik miatt muszáj megőrizniük egy alacsonyabb testsúlyt, viszont képesnek kell lenniük nagyobb erőt kifejteni." — Artie Dreschler

 

Mr. Dreschler könyvet írhatna a súlyemelésről... írt is: könyve a súlyemelésről. Nyilvánvalóan nem a “versenyszerű testmozgást” űzőknek írta (ez a cikk szerző szóvicce a CrossFit versnyezőkre, akik olyan gyakorlatokban versenyeznek, amely másoknak vagy csak hétköznapi testmozgás, vagy kiegészítés más sporthoz — a szerk.), viszont a megjegyzése nem is vonatkozhatna jobba a mi sportunkhoz! Ezt minden edzőtáboromban elmondom és újra megteszem itt is: Rich Froning-nak van a legnagyobb súlyemelő összetettje (szakítás + lökés) az összes Games versenyző közül és Rich kétszer is megnyerte a CrossFit Games-t!

 

 

A vitának a súlyemelés fontosságáról már az utolsó kijelentésemnél be kellene fejeződnie, de a hülyék úgyis tovább vitáznak. Úgyhogy itt egy idézet a "Jó volt a Games programtervezése?" című írásból, amit Anders Larson CFG Analysis oldalán találhatunk.

 

A szerkesztő: Egy kis magyarázat, hogy az idézet érthető legyen: Anders megvizsgálta a 2012-es Games (Open, Regional, Games) összes WOD-ját, figyelembe véve a gyakorlatokat. Ha a 2012-es Open 5 WOD-ból állt, akkor 5.00 pontot kapott. Az 5 WOD között volt egy, amiben konkrétan csak szakítás volt, tehát a szakításhoz beírt 1.00 pontot. De pl. ha az egyik feladatsor úgy nézett volna ki, hogy szakítás és húzódzkodás lett volna párban, azaz a szakítás nem egy komplett feladatsort tett volna ki, hanem csak egy felet, akkor csak 0.50 pontot kapott volna. A fenti linken jól értelmezhető a táblázat és nem szorul további magyarázatra.

 

Anders Larson: "Az egyértelmű a CrossFit vezetés részéről, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az olimpiai súlyemelésre. A felvétel és a szakítás önmagukban összesen 5.35-nyi önálló feladatsort tettek ki! Ha ehhez hozzáadjuk a "vállról fejfölé juttatás" típusú gyakorlatokat (0.67), akkor az önmagában már több, mint 6 eseménynek megfelelő pont az olimpiai súlyemelésből származóan. Bár én magam is nagy rajongója vagyok a súlyemelésnek, azt gondolom, hogy a szakításra túlságosan is nagy hangsúlyt fektettek. Közel 14%-át adta ki az összes elérhető pontnak, beleértve az Open 20%-át és a Regionális 17%-át is."

 

A szerkesztő: A táblázatból kiolvashatjuk, hogy összesen 32 féle különböző gyakorlat szerepelt az egész Games-en, ami WOD-okra leosztva 24.50 pontot (WOD-ot) ad ki. Ebből maga csak a szakítás 3.33 pont, amit ha úgy vesszünk, olyan mintha lett volna 3 WOD, amiben csak szakítás van, plusz 1, aminek a harmada szakítás. Ez tényleg nem kevés! A táblázat

 

 

Ezek valós számok és tények, nem pedig vélemények, hogy „szerintem ez lesz a programban”. Larson összeadta a 2011-es és 2012-es szezon összes gyakorlatát is. Ha csak a szakítást, valamint a felvétel és lökést nézzük, akkor a teljes pontszám 20%-át teszik ki. Ha hozzá adjuk a "kiegészítőket" is (mint pl. a "vállról fej fölé" mozdulatot — a szerk.), akkor ez 36%-ot jelent – olvasd el újra, szépen nagybetűvel: 36 SZÁZALÉK!

Arról tudok és fogok is beszélni, hogy a súlyemelés hogyan fejleszti a sportoló atletikus képességeit is összességében, de szigorúan a versenyzés szempontjából ez baromi sok pont!

A sportolóinkat mi nem olimpiai súlyemelőnek készítjük fel és nem is ezért edzenek. Az, hogy jók legyenek a súlyemelésben, csak másodlagos, a tény viszont az, hogy ahhoz, hogy a CrossFit-ben, a "Fittség Sportjában" jók legyenek, ahhoz feltétlenül jól súlyemelőnek kell lenniük!

Rich Froning-nak 293 kg-os összetettje van (kibaszott Reebok Nano cipőben), ami a 2012-es American Open-en (országos súlyemelő verseny) a 3. helyre lett volna jó. Rich Froning kétszeres CrossFit Games bajnok! T

 

CrossFit Budapest (HITS GYM), az 1. legális CrossFit® edzőterem Magyarországon (2007 óta)!

 

 • 1173 Budapest, Strázsahegyi dűlő 7.
 • Telefon: +36 30/891-5737
 • Ingyenes parkolás közvetlenül a terem előtt a telepen belül!
 • Közel az M0-áshoz és buszmegállóhoz!

A kurrens árakért és a jelentkezéshez látogasd meg a weboldalunkat MOST!

 

 

Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van a cikkel kapcsolatban, akkor azt írd meg nekünk!

 

A cikk megosztása Facebook-on, Twitter-en és IWIW-en:

 

Kövess minket Facebook-on és Flickr-en (exkluzív információk, akciók!):

 


Címkék
CrossFit (142) edzés (544) erő (224) gyorsaság (16) Rich Froning Jr. (3) Rudy Nielsen (1) sport-specifikus (89) súlyemelés (44)

 

 

 


Impresszum
Copyright © 1999-2007 > Intrafit Bt. - Fitness Pont Pécs
Design & Program > Creative Power Stúdió