Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
TESZTOSZTERON NEMZET
T U D T A D ?
A szójafehérje semmiképpen sem ajánlatos a férfiak számára még diéta alatt sem.
>>>tovább  
KERESÉS SZÖVEGBEN:
>>>KÉPKERESÉS


  Tesztoszteron eMagazin
Fekvenyomás mindenek felett
Riport Ónozó Szabolcs többszörös világbajnok fekvenyomóval az Európa-bajnokság előtt
Írta: Farkas Tamás
2005. szeptember

A cikk közvetlenül az Európa-bajnokság előtt készült, de most, a megjelenéskor már közismert, hogy Szabolcs 265 kilós világrekorddal megnyerte az EB-t!

Kattints a képgaléria megtekintéséhez!

Ónozó Szabolcs
képgalériánk

Sajátos, kétrészes riportot olvashatnak olvasóink, hiszen a Mosonmagyaróváron rendezett Fekvenyomó Európa-bajnokság kiváló alkalmat teremtett arra, hogy testközelből figyelhessük meg a súlyzós gyakorlatok királyának, a fekvenyomásnak nemes versenyét. Ez pedig pompás lehetőséget kínál arra, hogy egy kiemelkedően sikeres és eredményes sportolóval beszélgethessünk. Remélem mindenki jól tudja, hogy ebben a nemzetközi sportsikerekben szűkölködő mai magyar valóságban fekvenyomásban jók vagyunk és világbajnokaink, világcsúcstartóink vannak. És ez tény, bármenyire is próbálja agyonhallgatni a magyar sportsajtó, vagy mi. Mindenesetre mindig sikerül letagadni a valódi sikereket és elkábítani a közvéleményt azzal, hogy nekünk egy kapufának és egy "majdnem nyertünk"-nek is örülni kell! Aki akar, örüljön annak. De azért ennek a nemzetnek vannak olyan hősei, akik egyedülálló teljesítményükkel nem találtak legyőzőre, bárhova is pörgeted a Földgömböt. Íme az egyikük!

 

Két nap múlva FEKVENYOMÓ EB Mosonmagyaróváron. Ha jól tudom, a 90 kg-os kategóriában fogsz versenyezni. Mivel töltöd a hátralévő 48 órát?
Igen, 90-ben kell indulnom. Ilyenkor már nem edzek, sokkal inkább a testsúlyom beállítása a cél. Még 2.5 kilót kell fogynom. Ez természetesen le fog menni mérlegelésre, de azért oda kell figyelnem az étkezésekre. Nem is annyira az elfogyasztott táplálék minőségére, hanem a mennyiségére. Itt nem úgy van, mint a testépítésben, nem a száraz, tónusos külsőt díjazzák. Inkább az a lényeg, hogy minél kisebb adag étel, minél nagyobb energiát adjon, hiszen nem szabad legyengülni a verseny napjára.

Azért versenyeken látva téged, eléggé kidolgozott izomzattal rendelkezel...
Igen, a súlyzós edzés hatása nyilvánvaló a külsőmet illetően. És mikor versenyekre befogyasztok, rólam is lemegy a felesleg. Testzsír, víz.

Korábban egy nagy önbizalommal rendelkező riporterrel
Korábban egy nagy önbizalommal rendelkező riporterrel

Nálad hogyan kezdődött a súlyzók iránti rajongás?
Én kövér kisgyerek voltam és el kellett szenvednem az osztálytársaim, ismerőseim gúnyos megjegyzéseit. Serdülőkorba érvén egyre inkább zavart ez az állapot és elhatároztam, hogy teszek valamit a külsőm megváltoztatása érdekében. A testnevelő tanáromtól kaptam egy kezdőknek szánt edzéstervet és nekiálltam súlyzózni. Természetesen akkor még sokkal mostohább körülmények között, mint azt a mostani fiatalok tehetik. Nem voltak táplálékkiegészítők, amelyek könnyebbé és gyorsabbá tették volna a fejlődést. És nem voltak ilyen korszerűen felszerelt edzőtermek sem. De azért én edzegettem és már látszott rajtam az eredmény.

 
 

Audió interjú

Még 2001-ben archiváltunk egy TV interjút mp3 formátumban. Az ATV "Csodavilág" műsorában Lauter Victor testépítő és Ónozó Szabolcs fekvenyomó bajnokok szerepeltek.
1.rész - 6.5 Mb/14 perc
2.rész - 4.5 Mb/10 perc

 

Mikor Győrbe kerültem, ahol középiskoláimat végeztem, ott is folytattam az edzéseket, illetve kenuzni kezdtem, ami szintén szerepet játszott fizikális állapotom javításában. Érettségi után Pesten éltem egy darabig és ott a HERKULES edzőterembe jártam. Talán ez volt az az időszak, amikor végleg elköteleztem magam a súlyzós edzés mellett. A Pécsett töltött egyetemi éveim alatt már természetes volt, hogy a hagyományosnak mondható testnevelő tevékenység mellett edzőterembe járok. Nagy izomtömegről akkor még nem lehetett szó, hetven kilósan nyomogattam a súlyokat. Versenyzésre nem igazán gondoltam ebben az időben, de az egyik gyakorlat már akkor is a kedvencemmé vált, ezt pedig úgy hívták: FEKVENYOMÁS.

Kifejezetten élveztem a mellizom edzéseket, jól haladtam, látványosan fejlődtem, erősödtem. Az elismerő edzőtermi pillantásokat begyűjtve kezdtem érezni, hogy edzőtársaim fölé növök fekvenyomásban, és amikor egyre többen kérdezték, hogy versenyzek-e, akkor tudtam meg, hogy létezik fekvenyomó bajnokság. Persze érdekelt, hogy mit tudnak az én súlycsoportomban. Ha jól emlékszem, akkor a 67.5-ben 145 kg volt a magyar csúcs. És akkor, 1994. novemberében elindultam életem első fekvenyomó versenyén. 152.5 kg-mal nyertem meg azt és állítottam fel új rekordot.

Mielőtt elkezdtem volna örülni, gyorsan felvilágosítottak, hogy rendben, erős vagy, csakhogy nemzetköziben ez nagyon kevés. Persze azért örültem én ennek is, de csak izgatta a fantáziámat a nemzetközi szereplés. Ekkor határoztam el, hogy mindent ennek rendelek alá és fekvenyomó versenyző leszek. 75 kilós súlycsoportban indultam először világbajnokságon, ahol ötödik lettem. Aztán sikerült megnyernem az EB-t. Szóval egyre jobban ment nekem ez a dolog és hihetetlenül lelkes voltam. 1998-ban sikerült egy komoly szponzort szereznem.

Innentől fogva csak a fekvenyomásnak éltem. Az edzőterem lett az otthonom, minden időmet itt töltöttem, mivel edzősködéssel is foglalkoztam. Meg is lett az eredménye a komoly hozzáállásnak: 1998-ban másodszorra is Európa-bajnok lettem és még ugyanabban az évben, világcsúccsal, 242.5 kg-mal nyertem meg a Világbajnokságot a 82.5 kg-os kategóriában. Aztán jöttek sorra az eredmények, újabb Magyar Bajnoki címek, magyar csúcsok, EB aranyak, VB győzelmek. Az amatőr nemzetközi erőemelő szövetség által rendezett versenyeken négy súlycsoportban lettem Európa-bajnok és két súlycsoportban világbajnok.

2002-ben úgy határoztam, hogy szerencsét próbálok a profi fekvenyomásban, ahol kissé más szabályok vannak és persze nagyobb eredmények. Elindultam hát a következő WPC versenyen és megnyertem. Ez a győzelem azért volt igazán fontos, mert kvalifikációt jelentett a 2003-as ARNOLD CLASSIC-ra. Szerintem a súlyzós sport ismerői közül senkinek nem kell elmagyarázni, hogy mit jelent részt venni ezen a rendezvényen. Erre a 2005-ös IPF Fekvenyomó EB-re azért vállaltam a válogatottságot, mert itthon kerül sor erre a rendezvényre és ez kiváló alkalom arra, hogy elbúcsúzzak a versenyzéstől. Remélem, hogy sikerül egy tisztességes helyezéssel búcsút intenem a versenysportnak.

Szóval a mosonmagyaróvári Fekvenyomó EB után végleg szögre akasztod a fekvenyomó ruhát?
Nagy a kísértés, hogy véglegesen a 2006-os Miskolcon sorra kerülő VB-n vonuljak vissza. Ha sikerül felkészülnöm, ott még elindulok. De tényleg az lesz az utolsó!

És mivel foglalkozol majd a profi versenyzés helyett?
Nyitottam egy fitness termet Sümegen és itt edzősködöm. Segítek mindazoknak, akik erősödni szeretnének, alakjukon akarnak változtatni.

Az edzőterem nevét nyugodtan mondhatod!
BAJNOK Fitness az edzőterem neve. Családias, nyugis hely.

 
Akcióban egy korábbi versenyen
 
Akcióban egy korábbi versenyen
   

Milyen esélyekkel indulsz a holnaputáni versenyen?
Mivel egy ideje csak profik között indultam, ezért nem ismerem a jelenlegi mezőnyt. Azt tudom, hogy az amatőröknél is óriási fejlődés tapasztalható. Nem igazán néztem át a nevezési listát, szerintem, ha a körülmények ideálisak lesznek, akkor a jelenlegi felkészültségem elegendő kell, hogy legyen a győzelemhez. Természetesen csak az aranyéremmel leszek maradéktalanul elégedett.

Magazinunk inkább testépítéssel foglalkozik. Hadd kérdezzem meg: te sosem akartál testépítő lenni?
A súlyzók világa többféle lehetőséget nyújt az érvényesülésre. Nekem jól ment a fekvenyomás, a fizikai erő megszerzése lett a célom. Természetesen nem áll ez olyan távol a testépítéstől, hiszen az eszközök azonosak, a módszerek hasonlóak. Talán a táplálkozás az, amiben jelentős különbség mutatkozik. Nekem is tetszik az izmos külső, azért én is törekszem az arányok megőrzésére, javítására. Szeretem az edzőtermi hangulatot, szeretek edzeni. A színpadi pózolás azonban távol áll tőlem. Ez sohasem vonzott. Egyébként gyakran feltették már nekem ezt a kérdést, biztattak, hogy induljak el body versenyen. Én inkább a fekvenyomásra koncentráltam és azt hiszem, hogy rendben is van ez így, jól választottam, hiszen nem tartom valószínűnek, hogy ilyen eredményes lett volna a testépítő karrierem.

Szeretnénk megismerni milyen speciális edzésprogramot igényel egy fekvenyomó versenyre való felkészülés. Hogyan edzettél az EB-re?
Heti négy napos edzéssel készültem. Első nap a mellizmaimat és a vállamat dolgoztam meg, valamint a hasizmaimat. Azért is kedvelem ezt a beosztást, mert az intenzív mellgyakorlatok során az elülső deltaizmom is jelentős terhelést kap és ezt követően már csak a váll oldalsó és hátsó részével kell foglalkoznom. A második napon a hátat és a karizmokat edzettem. Ezután pihentem egy, de gyakran két napot is. Majd folytattam a hét első, illetve második edzésnapján végzett beosztással. Tehát ugyanazt csináltam, mint hétfőn és kedden. Lábra ritkán szoktam edzeni. Úgy vélem, hogy a fekvenyomó teljesítményem javításához erre semmi szükség. Egyébként elég jól reagálnak a lábizmaim az edzésre, hamar vastagszik a combom, annak ellenére, hogy csak átmozgatás szinten foglalkozom vele. Néha kocogok, és még hozzátartozik a programomhoz a rendszeres szaunázás.

Mennyiben változik az edzésterved, amikor közeleg a verseny időpontja?
Három hónappal a verseny előtt vált élesre a felkészülés. Akkor nyolcas ismétlésszámokat használok fekvenyomásnál, fokozatosan emelve a súlyt öt sorozatban. Kezdek mondjuk 130-on, aztán 140, 150, 160 és 170-ig megyek fel. A felkészülés elején valószínű, hogy az utolsó sorozatban nem megy a 170-nel a 8 ismétlés, hanem csak hat. Ezt megpróbálom felfejleszteni és amikor már abból is megy a nyolc, akkor a következő edzésen 140-en kezdek és 180-ig megyek fel. És így tovább. Egy hónappal a verseny előtt ugyanezzel a szisztémával a hatos ismétlésekre térek át. Majd két hét múlva már csak négyeket nyomok, sőt valamikor kettőzök. Az egyismétléses maximumig soha nem megyek fel. Ekkor már 200-ból hatozok, 210-ből négyezek és 220-ból kettőt nyomok. Kiegészítő gyakorlataim a szűknyomás és a tárogatás.

Közvetlenül a verseny előtt hányszor nyomsz fekvenyomó ruhában?
Egyszer sem! Nincs rá szükség. Egyébként is, félek a sérüléstől és nem kockáztatok. Esetleg, ha teljesen új a fekvenyomó ruha, még nincs "betörve", akkor szükséges kipróbálni. De akkor is inkább a beengedés a lényeg.

Szabolcs a speciális fekvenyomó ruhát mutatja be egy interjú során
Szabolcs a speciális fekvenyomó ruhát mutatja be egy interjú során

Nem gondolod, hogy kissé kockázatos a jelenleg legjobbnak számító TITAN fekvenyomó ruhában gyakorlás nélkül kimenni a kezdősúlyra? Elég sokan kiesnek emiatt...
Igen, a gyakorlatlan versenyzőknél fennáll a veszélye annak, hogy rosszul választják meg a kezdősúlyt és "nem viszi be", vagyis nem tudja leengedni a mellére. Velem ez nem fordulhat elő, mert egy olyan fekvenyomó ruhában nyomok, amiben már tízszer versenyeztem. És tudom, hogy 260-on tudok kezdeni. Nekem nem kellett a verseny előtt sokat foglalkoznom ezzel a kérdéssel. Ugyanakkor, elképzelhetőnek tartom, hogy a régi ruhában kezdek és, ha a verseny megkívánja, erősek lesznek az ellenfelek, akkor a második, vagy harmadik nyomásra felhúzok egy vadonatúj fekvenyomó ruhát. Ez majd ott dől el.

Nohát, nem is lesz ez olyan egyszerű, hiszen nem olyan könnyű felvenni egy ilyen ruhát. Tudod mennyi a világcsúcs?
Igen, 262.5 kg.

Ha 260-on kezdesz, akkor gondolom szeretnéd megdönteni, igaz?
Igen, hiszen én profiban nyomtam már 270-et is és a magyar rekordot is én tartom ugyanennyivel. Mindenképpen szeretném, ha sikerülne világcsúcsot nyomnom.

 
 
Keresés a "Szakértő válaszol"
adatbázisunkban
 
Szakkifejezések

Testépítőkről tudjuk, hogy milyen fontos a táplálékkiegészítők használata a komoly eredmények elérésében. Szinte nélkülözhetetlen. Te használtál versenyfelkészüléseid során valamilyen táplálékkiegészítőt?
Igen, természetesen én is nagy jelentősséget tulajdonítok a táplálékkiegészítésnek. Elengedhetetlen, hogy egy élversenyző éljen a modern kiegészítők nyújtotta előnyökkel. Igyekeztem mindig tájékozódni a forgalomban lévő termékek fejlesztéséről, minőségéről. Az edzőteremben eltöltött jó pár év alatt már sokféle cég termékeit kipróbáltam több-kevesebb sikerrel. Számomra leginkább a Scitec Nutrition cég táplálékkiegészítői jöttek be végül, amelyek népszerűségéről, megbízható csúcsminőségéről az ARNOLD CLASSIC-on is meggyőződhettem. Azóta csak Scitec Nutrition termékeket használok.

Jelenlegi EB felkészülésemet is a Scitec táplálékkiegészítőkre alapoztam. A programom kezdésénél MyoMax "Tíz az egyben" turmixokat fogyasztottam rendületlenül. Aztán, amikor ügyelni kellett a súlyomra, akkor áttértem a 100% Whey Delite "élményfehérjére", ami valóban nagyon finom. Használtam a Scitec legerősebb és legnépszerűbb zsírégetőjét, a ReForm kapszulákat is. És alkalmaztam a gyors felszívódású pezsgő FX készítményeket: Trans-FX, Carni-FX, Pump-FX volt a fegyvertáramban. Mindegyik Scitec Nutrition táplálékkiegészítő maximálisan igazolta a hozzá fűzött reményeket!

Két nap van a versenyig, van még rajtad két és fél kiló. Mit teszel azért, hogy meglegyen a súlyod és ne gyengülj le?
Szaunázgatok, illetve egy speciális masszázst alkalmazok. Nem lesz gond, meglesz a súlyom! Mérlegelés után pedig van egy teljesen legális és jól működő módszerem. Keresünk egy nyugis, félreeső helyet és intravénásan kapok egy kis glükózt, egyéb ásványi anyagokat. Ilyen módon azonnal a véráramba kerülnek ezek a nélkülözhetetlen anyagok és javítják a fizikális teljesítőképességemet. Erre szükségem van, mert a szaunázás és egyéb testsúlyvesztés okozta problémákat mielőbb rendbe kell hozni és az első gyakorlatomig ilyenkor már csak pár óra van hátra.

Sok sikert kívánunk a versenyhez, reméljük, hogy sikerül új világcsúccsal megnyerni az EB-t!
Köszönöm szépen. T

Folytatjuk!

 

Kapcsolódó cikkek
Edzés:erőemelés
Kulcslyukon keresztül: Lábedzés Barna Robival
Miért válasszam a Scitec-et (2005)?
Az első bevetés - Kovács Ferenc SUPERBODY ezüstérmes
A legnagyobb magyarok
Magyar mérleg - A Scitec Team a 2004-es Testépítő EB-n
Németh István - Ötéves terv
Minta' oroszok I.
A magyar Tom Platz
Kormány Misi interjú
A testépítés embere
Vörös Zoltán edzés & riport
Jóba XXLek
Jóba Elek interjú
Tömegvonzás
Építs tömeget Barna Róbert Magyar Bajnokkal!
Testépítő nap
Lauter Victor táplálékkiegészítő programja
Johnny Be Good!
Lantos Johnny interjú
Rend-szer
Impresszum
Copyright © 1999-2007 > Intrafit Bt. - Fitness Pont Pécs
Design & Program > Creative Power Stúdió