Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
TESZTOSZTERON NEMZET
T U D T A D ?
A szelektív androgén receptor modulátorok (SARM) a jövőben felhasználásra kerülhetnek a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésében, és talán előállítható lesz egy androgén mellékhatás mentes-szegény anabolikus vegyület.
>>>tovább  
KERESÉS SZÖVEGBEN:
>>>KÉPKERESÉS


  Tesztoszteron eMagazin
A tudomány világa
Hogy miért működik, vagy éppen nem működik a táplálékkiegészítőd, az edzésed, a diétád!
Tihanyi András dietetikus tudományos kutatások rovata


A vízfogyasztás kiváltotta termogenezis (hőtermelés) - A víz szerepe a diétában
A diétázók gyakran kapják azt a tanácsot, hogy igyanak minél több folyadékot a fogyókúrájuk alatt, a legtöbb divatétrend is tartalmazza ezt az ajánlást. Pont a javaslat közismertsége miatt különös, hogy kevés vizsgálat foglalkozott komolyabban a többlet folyadékfogyasztás gyakorlatát tudományos szempontból alátámasztó, vagy cáfoló mérések elvégzésével. Most végre erre is sor került, és igen meglepő eredmények születtek!

 
   

A kutatók 14 egészséges, normál tömegű alanyon (7 nőn [kor, 27 +/- 2 év; BMI 20.80 +/- 0.88 kg/m2 és 7 férfin [kor 29 +/- 3 év; BMI 24.20 +/- 0.94 kg/m2) vizsgálták 500 ml víz elfogyasztásának a hatását az energiafelhasználásra és a szubsztrát oxidációs ráták változására. A vízfogyasztásnak a zsírszövet anyagcseréjére gyakorolt hatását mikrodialízis technikával vizsgálták.

Talán megdöbbentően hangzik, de az 500 ml víz megivása 30%-kal növelte az anyagcserét. A növekedés 10 percen belül elkezdődött és 30-40 perc után érte el a maximális szintet, és több, mint egy órán át fennmaradt. A teljes termogén válasz 100 kJ körül volt. A termogén hatásnak körülbelül 30-40%-a a víznek 22 Celsius fokról 37 Celsius fokra történő felmelegítéséből adódott, a fennmaradó hatást a szimpatikus aktivitás növekedése, a béta-adrenerg receptorok nagyobb stimulálása magyarázhatja meg. A férfiak főleg zsírt használtak fel az anyagcsere fokozására, míg a nőkben a szénhidrát volt a fő energiaforrás. Az energiafelhasználás vízfogyasztás hatására történő növekedését a szisztémás béta-adrenoreceptor blokád csökkentette.

A vízfogyasztás napi 1.5 literrel történő növelése a napi energiafelhasználást körülbelül 200 kJ-lal növeli, ami egy év alatt 73000 kJ plusz energia felhasználását jelenti (17400 kcal), ez 2.4 kg zsírszövet energiatartalmával egyezik meg. Összehasonlításképpen, napi 3x50 mg efedrin az energiafelhasználást körülbelül 320 kJ/nappal emeli meg, tehát reálisan összehasonlítható a víz által kiváltott hatás egyes zsírégetők, gyógyszerek hatásával.

Következtetés: A bőséges folyadékfogyasztás egészséges és elhízott embereknél is hozzájárulhat a sikeres testsúlymegőrzéshez és a felesleg leadáshoz. Az energiafelhasználás becslése során a víz termogén hatását is figyelembe kell venni, különösen diétázás során, és érdemes is a napi 2-3 l, sportolók esetében akár 4, vagy még több liter liter vizet is elfogyasztani. A víz esetleges "fogyókúrás" használatát mondjuk napi 5-6 liter elfogyasztásával azért kerüljük, mivel adott esetben súlyos, életveszélyes következményei lehetnek.

Publikálva: "Water-Induced Thermogenesis", The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism Vol. 88, No. 12 6015-6019

Kutatók: Michael Boschmann, Jochen Steiniger, Uta Hille, Jens Tank, Frauke Adams, Arya M. Sharma, Susanne Klaus, Friedrich C. Luft, Jens Jordan

 

A zöld kávébab kivonata gátolja a zsírfelhalmozást és a testtömeg növekedést egerekben
A kávé az egyik legnépszerűbb ital a világon. A kávé növénynek három faja az, amelyet széles körben termesztenek, ezek a Coffea arabica, C. liberica és C. robusta. A kávéfogyasztás manapság csökken, amit a különböző (központi idegrendszerre, szív- és érrendszerre gyakorolt) mellékhatások magyaráznak, ugyanakkor a kávénak és a koffeinnek számos kedvezőtlen állapot megelőzésében is szerepe lehet, tehát a kávéfogyasztás hatásai nem egyértelműen kedvezőtlenek. Egy Olaszországban elvégzett epidemiológiai tanulmány szerint a gyakran fogyasztott italok közül a kávénak van a legnagyobb antioxidáns kapacitása. A zöld kávébab gazdag klorogénsavban és rokon vegyületekben (a klorogénsav egyébként marja a gyomor nyálkahártyáját).

Az elhízás a világon egyre több embert érintő probléma, melyre még nem találtak mindenki számára megfelelő megoldást. A kutatók arra voltak kíváncsiak, miként hat a zöld kávébab kivonata egerekben a testtömegre és a zsírraktározásra, hogy így felmérjék a kivonat későbbi felhasználhatóságát elhízott emberekben is.

Hím ddy egereket tápláltak standard zöld kávébab kivonatot tartalmazó diétával, és ennek fő összetevőivel, nevezetesen koffeinnel és klorogénsavval 14 napig. A máj triglicerid szintjét a zöld kávébab kivonatnak és összetevőinek 13 napos alkalmazása után vizsgálták. Hogy megvizsgálják a zöld kávébab kivonatnak és összetevőinek hatását a zsírfelszívódásra, a szérum triglicerid változásait olíva olajat kapó egereken vizsgálták. A máj triglicerid anyagcseréjére gyakorolt hatás felméréséhez a karnitin palmitil transzferáz (CPT) aktivitást az egerekben a zöld kávébab kivonatnak és összetevőinek (koffein, klorogénsav, neoklorogénsav és feruloylquinic sav keverék) 6 napos alkalmazása után határozták meg (a CPT enzim felelős a zsírok mitokondriumba, az elégetés helyére történő szállításáért).

 
   

Eredmény: A kutatók úgy találták, hogy a 0.5% és 1% zöld kávébab kivonat csökkentette a viscerális (zsigeri) zsír mennyiségét és a testtömeget, míg az ételfogyasztás nem változott. A testtömeg csökkenése mindkét esetben szignifikáns volt. A koffein és a klorogénsav nem szignifikáns tendenciát mutatott a viscerális zsír mennyiségének és a testtömegnek a csökkentésére.

A zöld kávébab kivonat 13 napos orális alkalmazása során (100 és 200 mg/kg/nap) nem szignifikáns tendenciát mutatott a máj triglicerid tartalmának elnyomására, akárcsak a koffein. Ugyanezen modellben a klorogénsav (60 mg/kg/nap) szignifikánsan csökkentette a máj triglicerid szintet.

Az olíva olajjal "töltött" (5 mL/kg) egerekben a zöld kávébab kivonat (200 és 400 mg/kg) és a koffein (20 és 40 mg/kg) csökkentette a szérum triglicerid szintet, míg a klorogénsav (60 és 120 mg/kg) nem gyakorolt erre hatást. A zsírfelszívódás gátlásában a koffein tűnt az aktív összetevőnek.

A zöld kávébab kivonat (0.5 és 1%), neoklorogénsav (0.028% és 0.055%) és feruloylquinic sav keverék (0.081%) szignifikánsan javította a máj CPT aktivitását az egerekben. Azonban sem a koffein, sem a klorogénsav önmagában nem fokozta a CPT aktivitást.

Következtetés: A koffein gátolta a zsírfelszívódást, míg a klorogénsav részt vett a zöld kávébab kivonatnak a máj triglicerid szintjét elnyomó hatásában, ami annak csökkenését eredményezte. A fenolos összetevők, mint a neoklorogénsav és feruloylquinic sav keverék -- a klorogénsav kivételével -- fokozni tudták a máj CPT aktivitását. Az eredmények alapján a 10% koffeint és 27% klorogénsavat tartalmazó zöld kávébab kivonat felhasználható anyag lehet a testtömegnövekedés és zsírraktározás ellen a zsírfelszívódás gátlására és a máj zsíranyagcseréjének aktiválására gyakorolt hatásának következtében.

Publikálva: "Inhibitory effect of green coffee bean extract on fat accumulation and body weight gain in mice", BMC Complementary and Alternative Medicine 2006, 6:9

Kutatók: Hiroshi Shimoda, Emi Seki, Michio Aitani

 

A gyömbér mint étrendkiegészítő
A testépítők körében régóta népszerűek a különböző gyógy- és fűszernövények, ám ezek közül mégsem mindegyik kapja meg a megérdemelt figyelmet, így a gyömbér sem. A Zingiber officinale a gyömbérfélék (Zingiberaceae) családjába tartozó trópusi növény. Eredetileg Ázsiából származik, de hazánkban is termeszthető. Már régóta tulajdonítanak neki anyagcsere fokozó hatást, és afrodiziákumként is népszerű bizonyos területeken. Segíti az emésztést, fokozza az étvágyat, valamint gyulladáscsökkentő hatása ízületi problémák kezelésében is alkalmazhatóvá teszi (étrendkiegészítőkben is alkalmazzák utóbbi célból). Jellegzetes ízét és illatát a bizabolén, a gingerolok, valamint a shoagolok idézik elő.

A Zingiber officinale vizes kivonata a kísérletek szerint in vitro gátolja a foszfatidilkolinnal emulgeált trigliceridek hidrolízisét, bontását, és csökkenti a vizsgált patkányok triglicerid szintjét 1 és 2 órával egy lipid emulzió orális alkalmazása után. Az eredmények arra utalnak, hogy a gyömbér gátolhatja a táplálkozással bevitt zsírok felszívódását az enzimes hidrolízis blokkolásán keresztül. A kutatók ezért megvizsgálták a Zingiber officinale vizes kivonatának elhízás ellenes hatását 8 hétig magas zsírtartalmú étrenden tartott egereken.

 
   

A testtömeg a 2-8. hét között, és a méh körüli zsírszövet tömege a kísérlet végén szignifikánsan alacsonyabb volt a magas zsírtartalmú és 3%-os vizes gyömbér kivonatot tartalmazó étrenden tartott egereknél, mint a magas zsírtartalmú étrenden tartott kontroll állatokénál. A magas zsírtartalmú és 1%-os gyömbér kivonatot fogyasztó egereknél szintén szignifikánsan csökkent a méh körüli zsírszövet tömege, míg a kontroll egerek esetében ez nőtt.

A gyömbér tehát magas zsírtartalmú étrenden tartott egerekben elhízás ellenes hatású lehet a zsírfelszívódás gátlásán keresztül. Emberekben ugyanez a tulajdonság nem igazolt, ám feltételezhető, hogy megvan, ami például a kitozán gyömbérrel történő kiegészítése felé is elmozdíthatja az étrendkiegészítők fejlesztését.

Következtetés: A gyömbér afrodiziákum, emésztést javító, étvágyfokozó, gyulladáscsökkentő, zsírfelszívódást gátló anyag, így akár csak a fokhagyma, hasznos lehet sportolók számára is a jó fizikai állapot megtartásához. A gyömbér tehát nem pusztán egy keleti fűszernövény, jóval inkább egy összetett hatású, komplex hatóanyag összetételű gyógynövény. Alkalmazása fűszerként, étkezéseinkbe beépítve, és étrendkiegészítőként is hasznos lehet.

Publikálva: "Antiobesity Actions of Zingiber officinale Roscoe", YAKUGAKU ZASSHI Vol. 125 (2005) , No. 2 213-217

Kutatók: Li-Kun HAN, Xiao-Jie GONG, Shiho KAWANO, Masato SAITO, Yoshiyuki KIMURA and Hiromichi OKUDA T

 


Címkék
egészség (174) fogyás (127) táplálékkiegészítők (257) Tihanyi András (99) zöld tea (19) zsírégetés (162)

 

 

 


Impresszum
Copyright © 1999-2007 > Intrafit Bt. - Fitness Pont Pécs
Design & Program > Creative Power Stúdió