Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
TESZTOSZTERON NEMZET
T U D T A D ?
A glutamin kiegészítés kevert étkezés mellett befolyásolja a tápanyag anyagcserét, emeli az étkezés utáni energia felhasználást a szénhidrát oxidáció növelésével a korai étkezés utáni fázisban, és a zsírsav oxidáció fokozásán keresztül a késői fázisban. Az étkezés után bekövetkező energia felhasználás növekedés összefüggésben lehet azzal, hogy a glutamin befolyásolja az inzulin hatását, következésképpen az inzulin által közvetített glükóz felvételt is. A megnövekedett energia felhasználás és zsírsav oxidáció alapján vélhetőleg kézzelfogható előnyei lehetnek az étkezések, étkezés helyettesítő italok, turmixok glutaminnal történő dúsításának.
>>>tovább  
KERESÉS SZÖVEGBEN:
>>>KÉPKERESÉS


  Tesztoszteron eMagazin
A sport hatása a laborértékekre
Írta: Tihanyi András dietetikus
2006. május


Egészségi állapotunk meghatározásának egyik alapvető fontosságú része a fizikális vizsgálatokon, az anamnézis (kórtörténet, felmenők betegségei, stb.) felvételén túl a laborvizsgálatok elvégzése, ami elsősorban vér és vizelet marker (jelző értékek) meghatározásán alapul. A marker értékek a lakosság nagy átlagának normál laboreredményeit mutatják, azonban ezeknek a normálisnak számító tól-ig tartományoknak a megállapítása nem is olyan egyszerű, mint első pillantásra gondolnánk.

 
   

A lakosság nagy része ugyanis egyáltalán nem egészséges, és idővel kiderülhet, hogy a korral arányosan emelkedő vérnyomás mégsem tekinthető teljesen normálisnak, ahogyan az is, hogy korántsem szükségszerű az idősödéssel együtt járó nagymértékű zsírtömeg gyarapodás. Mi tehát az egészséges? Pontosan sem én, sem a nálam okosabb emberek nem tudják ezt megmondani. A populáció alapú referencia tartomány azonban jó iránymutató az egyének egészségi állapotának meghatározásában, ha egyéb tényezőket is figyelembe veszünk. Ennek fontosságára még sokszor vissza fogok térni.

A referencia tartomány lehet egyéni is, az adott személy korábbi értékeiből kiindulva meghatározott érték is, hiszen vannak olyan emberek, akiknek bizonyos markerértékei folyamatosan a populáció "normálisnak" tekinthető eredményei alatt, illetve felett találhatók kismértékben, ám ez nem utal náluk kóros folyamatokra. De természetesen itt sem lehet szó extrém eltérésekről.

A fizikailag aktív emberek külön kategóriát képeznek ebből a szempontból: vannak bizonyos rájuk jellemző veszélyek, állapotok és mérhető működésbeli eltérések. A testépítők számára talán másoknál is nagyobb jelentősége van ennek a témának, hiszen a kiterjedt gyógyszerhasználat -- amit a legutóbbi "teszt" eredménye, a Magyar Kupán a doppingellenőrzés hírére szétszaladó versenyzők, is egyértelműen mutatott, bár senki számára nem kétséges egyébként sem -- és az extrém étrend önmagában is aggodalmat kelt mind a bodybuilderekben, mind azokban az egészségügyi szakemberekben, akik kezei között ők megfordulnak.

Az alábbiakban a sportolók főbb laborértékeinek normális és kóros eltéréseiről lesz szó, hogy valamivel világosabbá váljanak az orvosi eredményeik mögött rejlő folyamatok, jelenségek. Előrebocsátom, a nyugalmi értékekben nagy eltérések nem várhatóak edzett és edzetlen emberek között, azonban az edzés után röviddel mérhető szintek a normál érték felső határán, vagy a felett is lehetnek.

 

Vérnyomás
A vérnyomás kilóg a labormérések sorából, ám jelentősége és kölcsönhatásai miatt érdemes rá pár szóban kitérni. Ürügynek használom, senki se kötözködjön! :) A normál vérnyomás nyugalomban 120/80, a lényegesen magasabb értékek vesekárosító és egyéb érrendszeri szövődményeik miatt lényegesek. A serkentő szerek, így az efedrin, spiropent, efedrin+koffein kombinációk és a diszkódrogok jelentősen emelhetik a vérnyomást. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők pedig -- Aszpirin® (acetilszalicilsav), diclofenac, stb. vegyületként -- sok sportoló életének mindennapi részei... nos, ezek is vesekárosítóak, ráadásul a versenyek előtti folyadékmegvonás sem hasznos a testépítőknél.

Ha ezt összeadjuk az anabolikus szteroidok előidézte vízvisszatartás hatásával, a túlzásba vitt edzés később tárgyalt lehetséges vesekárosító hatásával, a magas fehérjebevitellel, azt mondhatjuk, hogy ez így együtt nem egy vesebarát életforma. Az a leegyszerűsített kép azonban, hogy a szteroidok vágják tönkre a vesénket, nem kellően árnyalt és nem is feltétlenül igaz. A testsúlynövekedés is vérnyomásemelő hatású, terhelés hatására pedig a nyugalminál jóval magasabb értékek is létrejöhetnek, mindkét tény befolyásolhatja a mérési eredményeket.

 

 
   

Hematokrit érték
A normál vérmennyiség 5-6 liter körül van felnőtt emberben. A vérplazma és a vér sejtes elemei szétválaszthatóak. A plazma és sejtes elemek aránya a vérben a hematokrit érték, ezt alvadásgátolt véren határozzák meg. Normál esetben ez 44%, edzés hatására ez az érték azonban több okból is nőhet, ilyen ok lehet a plazma és a szövetek folyadékvesztesége. Ez más értékeknél is okozhat normálisnál magasabb mérési eredményeket, de adott esetben hibásan normál értéket is adhat. A hematokrit referencia tartománya férfiakban 0.44-0.50 l/l, nőkben 0.4-0.44 l/l.

 

Hemoglobin
A hemoglobin a vörösvértestekben található oxigéntároló-szállító molekula, az izomban a megfelelője a mioglobin. Normál értéke 8.7-11.20 mmol/l férfiakban, 7.5-9.90 mmol/l nőkben, azaz nőknél 120-160 g/l, míg férfiaknál 130-180 g/l.

 

Vörösvértestek
A vörösvértesteknek és ezáltal a hematokritnek a vizsgálatok során mért értéke, aránya folyadékveszteség hatására nőhet, a sportteljesítményre viszont az hat kedvezően, egy bizonyos határig, ha normál vértérfogat mellett nő a vvt szám, ezáltal ténylegesen nő a vér oxigénszállító képessége. Az oxigénszállító képesség a sport-teljesítmény meghatározó tényezője. Állóképességi sportokban a korábban eltárolt saját vér visszatöltésével, illetve vérképzést fokozó eritropoetinnel (EPO) és darbopoetinnel, stb. növelik ezt illegálisan; míg magaslati edzéssel -- az oxigénhiány kiváltja az EPO termelést -- és az ezt szimuláló szobákkal ez legálisan is elérhető.

Az anabolikus szteroidok is fokozzák bizonyos mértékig a vérképzést, anémia (vérszegénység) kezelésére bizonyos esetekben felhasználják ezeket is. A magas vörösvértestszám fokozza a trombózis veszélyét, így egészségügyi okokból is lényeges, hogy a nagyon magas hematokrit értékű sportolókat kivonják a forgalomból a versenyeken, bármi is az oka az eredménynek. Ez persze csak az állóképességi sportolókat érinti. Kiemelendő tehát, hogy az anabolikus-androgén szteroid használat magasabb hematokrit és vörösvértestszámmal járhat együtt (egyéb ártalmasabb következményei is vannak persze), ez magyarázatot adhat az esetlegesen kiugró eredményekre. A sportolók, pl. futók körében gyakori a vörösvértestek edzés következtében bekövetkező szétesése, ami vérszegénység kialakulásához vezethet, a rendszeres kivizsgálás ezért is fontos. A vörösvértestek aránya férfiakban 4.5-5 millió/1 mm3=1 mikroliter, azaz 4.5-5.5 tera/l, nőkben 4-5 millió/1 mm3=1 mikroliter, azaz 4-5 tera/l.

 

 
   

Bilirubin
A bilirubin a hemoglobin bomlásterméke, annak lebontásakor jön létre. Mennyisége normál esetben 230-250 mg/nap. Az így létrejövő anyag az indirekt bilirubin, ami nem vízoldékony, a májban konjugálódik glukuronsavval, így válik vízoldékonnyá, a vesével kiválasztható direkt bilirubinná. A bilirubin az epe fontos alkotórésze. A magas szint jele a szem ínhártyájának (sclera) sárgás elszíneződése, ez már 36-44 mikromol/literes (2-2.5 mg/dl) szérum bilirubin szintnél megjelenhet.

A máj működési zavarára utal (a gyógyszerek által kiváltott cholestasis, epepangás is előidézheti, ez orális, 17-alfa szubsztituált szteroidoknál tipikus), magasabb koncentrációnál a bőr is besárgul, icterus jön létre. A normális bilirubin koncentráció 18 mikromol/liternél kisebb, azaz kisebb, mint 1 mg/dl. Gyógyszerekkel élő testépítők körében gyakori az epepangás-cholestasis és így a sárgaság is, akár 65.5 mg/dl-es szintek is létrejöhetnek náluk (1).

 

Trombociták
A véralvadásért felelősek a trombociták, azaz vérlemezkék. A normális trombocita szám 150-300 G/l (G=Giga).

 

Fehérvérsejtek
A fehérvérsejtek az immunrendszer sejtjei. Számuk normál esetben 4-8 G/l. A különböző fehérvérsejtek százalékos arányából egy szakember jól láthatja az egészségi állapot változásait. Az edzés befolyásolja ezeket az értékeket, emeli a fehérvérsejt számot és befolyásolja az arányokat, ezért a fehérvérsejt szám növekedése fertőzésekkel, vagy gyulladásos folyamatokkal keverhető össze.

 

Plazmafehérjék, vérsüllyedés
A plazmáról már ejtettünk pár szót, a vér sejtes elemek nélküli részét értjük alatta. A plazmafehérje mennyisége ideális esetben 6.5-8 g /100 ml (6.5-8%) azaz 60-80g/l. Ezen belül frakciók különíthetőek el, úgy mint albumin (A), globulin (G), fibrinogén frakciók. A plazmafehérjék a védekezésben és a vitaminok, hormonok, ásványi anyagok szállításában is jelentős szerepet töltenek be. Érdemes tudni, hogy a szervezetnek nincsenek valódi fehérje raktárai, szemben a zsírral és a szénhidráttal, hacsak az izmainkat nem tekintjük annak, de az már régen rossz, ha az izomszövet lebontása fedezi a fehérje igényünket.

A normális A/G arány 0.92-2.2. Az A/G arány megváltozása a vérsejtsüllyedés (Westergreen) gyorsulását idézheti elő, ami kóros állapotra utal. A süllyedés vizsgálata során azt határozzák meg, hogy az alvadásban gátolt vér alakos elemei adott idő (pl. egy óra) alatt milyen mértékben ülepednek le. A véralvadás zavarai a véralvadási faktorok termelésének problémái miatt jöhetnek létre szteroidok szedésekor, mivel a vérplazmában lévő plazmafaktorok termelődési helyei jórészt a máj hepatocytái (fibrinogén, protrombin, Hagemann-faktor, fibrinstabilizáló faktor, antitrombin III., stb.), így ezek károsodása kihatással van a véralvadás folyamatára.

 

Lipidek
A vérlipidek kóros értéke az érelmeszesedés szempontjából fontos rizikófaktort jelent. Normál mennyisége (összlipid) 4.5-8.5 g/l. Az összkoleszterin normál értéke 4.7-6.5 mmol/l, kívánatos értéke 5.2 alatt van, határértéke 5.2-6.5, kórosnak 6.5 felett tekinthető. A "jó" HDL koleszterin értéke férfinál: 0.9 mmol/l felett kívánatos, határértéke 0.9 mmol/l, kórosnak 0.9 mmol/l alatt tekinthető, míg nőknél a kívánatos a 1.1 mmol/l feletti érték, a határérték 1.1 mmol/l, kórosnak 1.1 mmol/l alatt tekinthető. A triglicerid (tg) kívánatos értéke 2 alatt található, határértéke 2.0-2.4 mmol/l, kórosnak 2.4 felett tekintjük.

A hosszútávfutók és testépítők emelkedett plazma lipoprotein(a) szintet mutathatnak (futók 52 +/- 19 mg/dl, testépítők 40 +/- 6.4 mg/dl, P < 0.05) (2). Ez egy normális reakció lehet az ismételt szöveti sérülésekre. A lipoprotein(a) egyébként az atherosclerosis (az artériafal megkeményedésével járó érelmeszesedés) egyik rizikófaktora. A szteroidok használata kétségtelenül kedvezőtlenül hat a koleszterinszintre (HDL csökkenés, LDL emelkedés), az eltéréseket ez is okozhatja, még ha táplálkozásunk különben egészséges is.

 

 
   

Enzimek
Ha másért nem is, de az enzimértékek kérdésköre miatt mindenképpen érdemes volt elővennünk a laborértékek témáját, ez ugyanis az egyik legtöbbet vitatott kérdés a sportolók körében. A szteroidok emelik-e a májenzim értékeket vagy sem? Vagy ezek közül is csak az orális szerek? Mi a helyzet a keatinnal? És a protein kiegészítőkkel? Rémmese, vagy valóság a vese- és májkárosító hatásuk? Ha mese, akkor miért olvashatjuk magyar és külföldi fórumokon a naturál testépítők beszámolóit is a normálisnál magasabb laborértékekről?

Elsősorban -- de nem mindig -- a májműködést jellemzik az enzimvizsgálatok (AST=GOT, ALT=GPT, alkalikus foszfatáz, GGT, kolinészteráz). Az AST (aszpartát-transzamináz, korábbi nevén GOT: glutamin-oxálecetsav-transzamináz) felszabadulása általában a máj mitokondriumainak sérülését jelzi, gyulladás esetén szintje az ALT-nél kisebb, alkoholos eredetű problémáknál az ALT-nél nagyobb. Az ALT-nek (alanin-amino-transzferáz, korábban GPT: glutamin-piroszőlősav-transzamináz) májgyulladás esetén a sejtek sérülésekor nagymértékű a kiáramlása a vérbe. Az epeutak elzáródása, epekiválasztási zavarok esetén az alkalikus foszfatát enzim szintje emelkedik. A GGT (gamma-glutamil-transzferáz) magasabb szintje is az epekiválasztás zavarait és a különböző májproblémákat jelezheti. Gyógyszerek is kiválthatják magas vérszintjét. A kolinészteráz szintjének csökkenése komoly májproblémára utal. A kreatin foszfokináz, kreatin kináz (CK, CPK) szintje az izomzat sérülésekor emelkedik meg.

 

Edzés és enzimértékek
Az edzés hatására jellemzően a BUN (blood urea nitrogen=vér urea/karbamid), kreatinin, CK, LDH (laktát dehidrogenáz), AST (SGOT), alkalikus foszfatáz, bilirubin, húgysav és leukocitaszám emelkedhet meg (a mioglobin szintje is, ezt azonban ritkán mérik), egyes értékeknél könnyedén akár a normál referenciatartomány felső határértékének duplájára-triplájára is. Ezt figyelembe kell venni a leletek értékelésekor (3). Maratonfutóknál (és természetesen ez más sportolókra is igaz lehet) jelentős növekedés fordulhat elő a CK, CK-MB (szívizom eredetű kreatin-kináz), AST, LDH és mioglobin szintben. Az izom enzimek, fehérvérsejtszám, különböző véralvadást befolyásoló értékek is mind "abnormális" értéket mutattak egy vizsgálat során. A fehérvérsejtszám növekedése fertőzésekkel, vagy gyulladásos folyamatokkal keverhető össze.

 

Szteroidok és enzimértékek
A májenzim értékek emelkedése az orálisan alkalmazható anabolikus szteroidok döntő többségének (17-alfa alkilezett szteroidok, a tesztoszteron és az egyéb szerkezetű szteroidokra nem jellemző ez a mellékhatás) hepatotoxicitásával magyarázható, jellemező a cholestasis, azaz epepangás is. A hepatotoxicitás azonban egy erősen kérdéses téma: a súlyzós edzés anabolikus szteroidot nem szedő versenyző testépítőkben is AST, ALT, CK emelkedéshez vezetett, míg a GGT szintje nem nőtt sem náluk, sem a szteroidot szedő versenyzők csoportjában! Az eltéréseket azonban nem biztos, hogy minden orvos helyesen az edzés hatásaként ismeri fel (4). A koleszterinszint kedvezőtlen változása (HDL csökkenés, LDL emelkedés) azonban nem igen vitatható.

A kérdést árnyalja, hogy ugyan igaz a fenti összefüggés, de magasabb AST, ALT, CK és normál GGT szint mellett is jelentkezik cholestasis, ha mondjuk egy testépítő napi 50 mg Metandienone-t (Dianabol) szed be (5).

Metandienone szteroidot használó testépítő eredményei
Metandienone szteroidot használó testépítő eredményei
A "Result" oszlop mutatja a teszteredményeket, a "Reference range" az elfogadott tartományt

 

Fehérje kiegészítés és enzimértékek, máj és veseműködés
Nem kétséges, hogy az említett vizsgálatokban résztvevő testépítők fehérjebevitele magasabb volt a szokásosnál. Egy ilyen kézenfekvően magas fehérjebevitelű csoportnál a veseproblémák jelentkezése sok orvos számára párhuzamba vonható a vesebetegek kényszerűen korlátozott fehérjebevitelével -- figyelembe nem véve a vérnyomás és gyógyszerek erre gyakorolt befolyását. Feltételezhető, hogy viszonylag gyakran keverték össze és tulajdonították az edzés laborértékeket emelő hatását a fehérjék hatásának és a szteroidok hatásának. Tegyük hozzá, hogy a szteroidoktól függetlenül, egyéb gyógyszerek és tényezők által, illetve esetenként az izom sérülésének következtében károsodó vesét is ezek számlájára írhatták.

Hányszor olvashattunk külföldi és magyar fórumokon arról, hogy: "Csak fehérjét szedek, a májenzim értékeim mégis a normális háromszorosát verik"? Nem kétséges, sokszor. A GGT szintjét érdemes ilyenkor figyelni. Ezzel nem azt állítom, hogy az injekciózható szteroidok és a magas fehérjebevitel nem emelheti a májenzim értékeket, csak a károsodás nem áll mindig fenn, sok esetben inkább védő hatásról beszélhetünk. A tejsavófehérje a krónikus Hepatitis B fertőzésben szenvedőknél segítheti a májműködést, és mint májvédő aminosavak gazdag forrása akár az anabolikus szteroidok ártalmai elleni védelemben is felhasználható lehet a jövőben. A magas fehérjetartalmú diéta sok esetben segíti a máj regenerációját.

A magas fehérjebevitel májkárosító hatását jelenleg nem vehetjük komolyan (6), ahogyan a vesekárosodás is elsősorban fel nem ismert veseproblémák esetén reális veszély 2-3 g/testsúlykilogrammos fehérjebevitelnél. Az 5 g/ttkg persze már minden ésszerű határt túllép, ezt azért egészséges emberek se próbálják ki, ha lehet.

 

 
Van olyan edzésrendszer, amelynél a 'tréfás' Rhabdo kabala figurával tartják a köztudatban rhabdomyolysis veszélyét
 
Van olyan edzésrendszer, amelynél
a "tréfás" Rhabdo kabala figurával
tartják a köztudatban a
rhabdomyolysis veszélyét
   

Rhabdomyolysis
A Tudomány Világa rovatunkban már szót ejtettünk az izomszövet sérülésének enzimértékekre és fizikai állapotra gyakorolt hatásáról: az izomzat sérül a fizikai terhelés, például az edzés során. Ez a sérülés egy bizonyos határig természetes, tudjuk jól, hogy az edzés izomlázat, izomfájdalmat szokott okozni. Azonban az izomszövet szétesése (rhabdomyolysis) a CPK, GOT, GPT, LDH enzimek és gyakran a húgysavszint megemelkedéséhez vezet normális GGT és alkalikus foszfatáz szint mellett, míg az izomzat oxigént tárolója, a hemoglobinhoz hasonló mioglobin is nagy mennyiségben kerül a vérbe.

A mioglobin gyorsan és könnyen károsíthatja a vesét, ami ritkán akut veseelégtelenséget eredményezhet. A hirtelen, túl gyorsan bevezetett, az eddiginél lényegesen megterhelőbb testmozgás az esettanulmányok szerint edzetlen és edzett embereknél egyaránt nagymérvű izomlázat, izomduzzanatot, sötétbarna vizeletet és akár a vizelettermelés teljes megszűnését eredményezheti. Mint már említettem, az izomsérülésből származó vérenzim szint emelkedést régebben sokszor keverték össze a szteroid használatból eredő májkárosodás jeleivel az orvosok, ám kiderült, hogy gyakran nem erről van szó.

A szteroid használóknál is fellépő sötétbarna, Coca-Cola színű vizelet gyakran az igen hosszú edzésekkel függ össze és egy egyáltalán nem ártatlan jelenségről van szó, mellyel mielőbb orvoshoz kell fordulni! A GGT és alkalikus foszfatáz emelkedésének hiánya (7) ebben az esetben magas CK értékekkel járhat együtt. Ez elérheti a 17-150 U/l (nemzetközi egység/liter) helyett a 17,034 U/litert is (8), sőt a 100,000 U/litert is! Kétségtelen, hogy a testépítés és a nagyobb fizikai terhelések viszonylag gyakran idéznek elő rhabdomiolízist, erről számtalan esettanulmányban beszámoltak már, a komolyabb szövődmények azonban ritkák, laborértékeinkben azonban ez a láthatatlan forma is sokszor megmutatkozik.

 

 
   

Kreatin és a vese-, májértékek
A kreatin szedése hosszabb távon sem okoz napi 5 grammos adagolás mellett eltérést, különösen nem romlást a máj, vagy vese paraméterekben, akár 21 hónapos szedés után sem (9). A kreatinin szint a kreatin-->kreatinin átalakulás miatt kismértékben és rövid ideig emelkedhet a kreatin szedés hatására, általában határértéken belül maradva, de tartósan nem írtak le ilyen hatást, ahogyan a mai adatok szerint vese-, vagy májkárosító hatást sem (10). Egyéni eltérések és mellékhatások azonban természetesen nem kizárhatók, ahogyan a fehérjebevitelnél is döntő lehet a vese sokszor nem ismert előzetes állapota. A nagyon magas kreatinin értékeknél nem a kiegészítő hatására, hanem komoly egészségügyi problémákra kell elsősorban gondolni!

A kiegészítők pozitív módon is befolyásolhatják a laborértékeket, úgymond normális felé elmozdítva azokat: a BCAA és a KIC+HMB kiegészítés csökkentheti az izomsérülést és annak jeleit a vérben, így pl. a BCAA-k hatására csökkenhet a szérum CK és LDH szintje (11).

 

 
Keresés a tudományos
adatbázisunkban
 
Keresés a "Szakértő válaszol"
adatbázisunkban
 
Szakkifejezések

Összefoglalás
Az edzés kiváltotta tipikus laborérték változások a hemoglobin, átlagos vörösvérsejt-térfogat és hematokrit csökkenés (vérszegénység is felléphet), a fehérvérsejtek és vérlemezkék mennyiségének növekedése (12), a szignifikáns GOT, GPT, LDH, CK, alkalikus foszfatáz és gyakran húgysav, kreatinin, bilirubin szint emelkedés, nagymérvű izzadás esetén a hemoglobin és hematokrit arányának ideiglenes növekedése. A vizeletben nagy fizikai terhelés után gyakran kimutatható vér és különböző fehérjék -- hematúria, proteinúria, hemoglobinúria, mioglobinúria jelenségek -- pihenés hatására ez általában elmúlik.

A mindannyiunkat érdeklő és érintő fő kérdés az, milyen eltérések nevezhetőek még normálisnak sportolóknál a laborértékekben. Ennek eldöntése alapvetően orvosi feladat, pár tényt azonban leszögezhetünk: minimális eltérések lehetnek az edzés következményei, a 2-3-4-szeres eltérések sem ritkák azonban, és ezek általában nem utalnak kóros folyamatokra. A kreatin sem okoz tartósan nagy változásokat, a túlzásba vitt edzés azonban igen, ahogyan az esztelen tömegnövelés (elzsírosodó máj), a szélsőséges diéták, a különböző gyógyszerek és bizonyos kiegészítők (pl. prohormonok, amelyeknek nem is lenne szabad kiegészítő kategóriában lenniük, stb.) is előidézhetnek eltéréseket.

A szteroidok szedése véralvadási zavarokat, májenzim érték növekedést (főleg orális szereknél), a hormonális értékek felborulását, HDL jó-koleszterin csökkenést és LDL növekedést, magasabb vvt-számot és hematokrit értéket eredményezhet egyebek mellett, naturál sportolóknak azonban nem feltétlenül kell megijedniük, ha egy-egy értékük a laborvizsgálat referenciatartományát meghaladja. T


Figyelmeztetés: a cikk tájékoztató jellegű, diagnózis felállítás és kezelés érdekében a saját orvosodra hagyatkozz!

 

Felhasznált és ajánlott források
Laborértékek és magyarázatuk
Referencia tartományok nagyon részletesen

 

Leggyakrabban vizsgált vér és vizelet markerek referencia tartományai és gyakori elnevezéseik
CK, CPK férfiak: 17-150 U/l, nők 10-80 U/l
CK-MB 8 U/l
GOT 1-37 U/l
GPT 1-40 U/l (10-35 U/l)
Alkalikus foszfatáz 64-300 U/l
Gamma-GT 7-49 U/l
Vércukor 3.6-5.8 mmol/l
Húgysav 135-482 mikromol/L
Karbamid 2.1-8.3 mmol/l
Kreatinin 35-106 mikromol/l (Cre, Crea)
Nátrium 135-148 mmol/l
Kálium 3.5-5.2 mmol/l
Vas 10.6-28.3 mikromol/l
Totál bilirubin 3.4-18.8 mikromol/l (Bi, bilirubin)
Direkt bilirubin < 3.4 mikromol/l illetve 7 mikromol/l (4 mg/l) alatt

Koleszterin 3.2-5.2 mmol/l; 4.7-6.5 mmol/l kívánatos; 5.2 alatt határérték 5.2-6.5; kóros 6.5 felett

HDL koleszterin
ffi kívánatos 0.9 mmol/l felett; határérték 0.9 mmol/l; kóros 0.9 mmol/l alatt
nő kívánatos 1.1 mmol/l felett; határérték 1.1 mmol/l; kóros 1.1 mmol/l alatt

LDL koleszterin kívánatos: <5.2 mmol/l
Triglicerid 0.5-2 mmol/l
CRP, C-reaktív protein 8 mg/l alatt
Ferritin (nők): 4-161 mcg/l Férfiak: 16-300 mcg/l

Vérkép
FVS 4-11 G/l (White Blood Cell, WBC)
Vörösvértest, vvt 4-5.6 T/l (Vörösvérsejt szám, vvs, Red Blood Cell, RBC, erytrocyta)
Hemoglobin 12.1-161 g/dl (HGB)
Hematokrit 37-54% (Haematocrit, Hct, Packed Cell Volume, PCV)
MCV 75-98 fL (Átlagos vörösvérsejt-térfogat,mean corpuscular volume)
MCH 26-34 pg (A vörösvérsejtek átlagos hemoglobin tartalma, mean corpuscular hemoglobin)
MCHC 31-39.1 g/dl /A vörösvérsejtek átlagos hemoglobin koncentrációja, mean corpuscular hemoglobin concentration)
RDW-CV 11-16%
Thrombocyta 150-400 G/l (Platelets, Plt, Vérlemezkék)
MPV 7-12 fL -fL
PDW 9-27 fL
P-LCR 13-50%
Lymphocyta 20-40%
Monocyta 1-10%
Neutrophil 50-70%
Eosinophil <8%
Basophil <2%

Süllyedés, We 3-20 mm/óra

Vizelet
Viz. Fajsúly 1001-1025
Viz. PH 5-8
Viz. Fehérje negatív
Viz. Ubg norm. Normál kb.: 17 mikromol/l alatt
Viz. bilirubin negatív (ált. 7-8 m/l koncentráció körül ad pozitív eredményt)
Viz. vér/hgb (hemoglobin) negatív, 1000 vörösvértest/ml alatt

Viz. cukor negatív
Viz. aceton negatív (<50 mg/l alatt normális)
Viz. nitrit negatív
Viz üledék semmi kóros

Széklet:
W, széklet vér normál érték 0

 

Hivatkozások
1. ASAIO J. 2006 Jan-Feb;52(1):117-8. Cholestasis induced by parabolan successfully treated with the molecular adsorbent recirculating system. Anand JS, Chodorowski Z, Hajduk A, Waldman W.

2. Chem Phys Lipids. 1994 Jan;67-68:207-21. Long distance runners and body-builders exhibit elevated plasma levels of lipoprotein(a). Cardoso GC, Posadas C, Orvananos OO, Peniche C, Zamora J, Aguilar R, Holguin JA, Raynaud AS, Morrisett JD, Guevara J Jr.

3. J Sports Med Phys Fitness. 1993 Sep;33(3):252-7. Serum enzyme activities in individuals with different levels of physical fitness. Koutedakis Y, Raafat A, Sharp NC, Rosmarin MN, Beard MJ, Robbins SW.

4. Clin J Sport Med. 1999 Jan;9(1):34-9. Anabolic steroid-induced hepatotoxicity: is it overstated? Dickerman RD, Pertusi RM, Zachariah NY, Dufour DR, McConathy WJ.;

J Am Osteopath Assoc. 2001 Jul;101(7):391-4. Evaluation of aminotransferase elevations in a bodybuilder using anabolic steroids: hepatitis or rhabdomyolysis? Pertusi R, Dickerman RD, McConathy WJ.

5. T + K (2005) 72 (3): 115 Cholestasis in a Body-Builder after use of Metandienone - a Case Report. Ulrich Hoffmann, Petra Przybilla, Günter Kraatz

6. Journal of Sports Science and Medicine (2004) 3, 118-130, PROTEIN - WHICH IS BEST?, Jay R. Hoffman, Michael J. Falvo (PDF full text)

Sports Nutrition Review Journal. 1(1):45-51, 2004. HIGH-PROTEIN WEIGHT LOSS DIETS AND PURPORTED ADVERSE EFFECTS: WHERE IS THE EVIDENCE? Anssi H. Manninen

7. HIPPOCRATES II. évf. 1. szám 16. oldal . Az izomláztól az akut veseelégtelenségig. Dr. Arányi József

8. Schweiz Rundsch Med Prax. 1992 Sep 1;81(36):1055-8. Rhabdomyolysis in body building. Report of a case and literature review. Masar PP, Kramer S, Vogt M.

9. Molecular and Cellular Biochemistry 244: 95-104, 2003. Long-term creatine supplementation does not significantly affect clinical markers of health in athletes. Richard B. Kreider,Charles Melton, Christopher J. Rasmussen, Michael Greenwood, Stacy Lancaster, Edward C. Cantler, Pervis Milnor, Anthony L. Almada;

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2002 Dec;12(4):453-60. Effects of long-term creatine supplementation on liver and kidney functions in American college football players. Mayhew DL, Mayhew JL, Ware JS.

10. The Effect of Creatine Intake on Renal Function. Pline KA, Smith CL. The Annals of Pharmacotherapy Vol. 39, No. 6, pp. 1093-1096. 2005 May

11. J Sports Med Phys Fitness. 2000 Sep;40(3):240-6. Effects of branched-chain amino acid supplementation on serum creatine kinase and lactate dehydrogenase after prolonged exercise. Coombes JS, McNaughton LR.

Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Aug;15(4):413-24. Supplementation with beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) and alpha-ketoisocaproic acid (KIC) reduces signs and symptoms of exercise-induced muscle damage in man. van Someren KA, Edwards AJ, Howatson G.

12. Effects of training period on haemorheological variables in regularly trained footballers. Y Karakoc, H Duzova, A Polat, M H Emre and I Arabaci, Br J Sports Med 2005;39:e4

 

Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van a cikkel kapcsolatban, akkor azt írd meg nekünk!

 

Kapcsolódó cikkek
Tejsavófehérje: nem csak egy egyszerű testépítő protein!
A Tudomány világa (rhabdomyolysis)
Biztos, hogy kész vagy a kokszolásra?
Méreg az ampullában? Interneten rendelhető szteroidok analízise

 


Címkék
dopping (55) egészség (174) kötelező cikk! (110) táplálékkiegészítők (257) Tihanyi András (99)

 

 

 


Impresszum
Copyright © 1999-2007 > Intrafit Bt. - Fitness Pont Pécs
Design & Program > Creative Power Stúdió