Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
Kattints a főoldalra ugráshoz!                     Megjegyzés: 'Webmagazinunk nevében és jelszavaiban található tesztoszteron, anabolikus és ehhez hasonló szavak nem azt jelentik, hogy az oldal bármilyen formában a szteroidokkal foglalkozna, illetve azok használatát vagy terjesztését támogatná. Lásd Impresszum.'
TESZTOSZTERON NEMZET
T U D T A D ?
A kreatin a monohidrát formájában alkalmazva megindítja az érést az izomképző szatellit sejtekben. Az egyéb vizsgált kiegészítő hatóanyagok nem eredményeztek fokozott osztódást vagy érést. A vizsgálat eredménye közelebb visz mindannyiunkat a kreatin-monohidrát izomtömeg- és erő-növelő hatásának jobb megértéséhez, megmutatja miért fontos számunkra az izomzat magasabb kreatin szintje, és a jó minőségű kreatin-monohidráttal végzett táplálékkiegészítés.
>>>tovább  
KERESÉS SZÖVEGBEN:
>>>KÉPKERESÉS


 

Tesztoszteron eMagazin
A tömegnövelés és tömegnövelők megértése

Írta: Radnai Tamás
2006. június

A napokban az egyik Fitness Pont üzletben jártam és alkalmam volt megfigyelni tájékozatlanabb vevők interakcióját az eladókkal tömegnövelés ügyében. Megerősítést nyert az, hogy az emberek egy szinten még nincsenek tisztában a téma lényegével, így ehhez szeretném segítségül ajánlani ezt az elemzést. . (A cikk lényegének vizuálisabb reprezentációja A tömegnövelés és tömegnövelők megértése diagramm.)

Sportolók esetében a tömegnövelés alatt azt értjük, hogy a testsúly növelése mellett növekszik az izomzat mennyisége is. Tulajdonképpen leszögezhetjük, hogy csak a zsíros és teljesen kezdők (esetleg nagyon formán kívül lévő újrakezdők) esetében fordulhat elő egyszerre izomnövekedés és zsírleadás (lásd Kezdő effektus, Fit Muscle 12. szám). Normál esetben ezt a két folyamatot különválasztva, tömegnövelés és diéta ("szálkásítás") szakaszokban kell megvalósítani.

 

Az (izom)tömeg-növelés ismérvei

 • Nő a testsúly és az izom.
 • Teljesen zsírmentes izomtömeg-növelés nincs, maximum ennek a mértéke korlátozható.
 • Egy normális edzésprogram beiktatásán túl a tömegnövelés az elfogyasztott optimális mennyiségű kalóriáktól (ezen belül a szénhidráttól, fehérjétől, zsírtól) függ.
 • A kalória tartalmú táplálékkiegészítők bizonyos tekintetben olyanok, mint az ételek. Ezek az alapvető fontosságú "tömegnövelők".
 • A nem kalória tartalmú "tömegnövelők" (például a kreatin) erősen hozzáadhatnak a tömegnövelés mértékéhez, de csak akkor működhetnek, ha a kalória, fehérje, szénhidrát, zsír bevitel rendben van már (melyhez a kalória tartalmú tömegnövelő porokat hívhatjuk segítségül a normális étkezés kiegészítésére).

 

 
   

Mitől történik a zsírosodás?
Tisztázzuk ezt a ködös elképzelésekbe és mítoszokba burkolt jelenséget! A zsírosodás az, amikor a szervezet felesleges energiával rendelkezik (plusz kalóriákkal) és ezt a zsírszövetekben tárolja. Mint ahogy azt a kutatások ténylegesen mutatják, az ételek minősége közvetlenül nincs nagy hatással az anyagcsere sebességére és a testösszetételre ("Glycaemic index effects on fuel partitioning in humans" Obes Rev. 2006 May;7(2):219-26. , "A glikémiás index hatása a tápanyagok felhasználására emberekben"), ami persze nem jelenti azt, hogy mondjuk egészséges lenne a szemét kaja, vagy ne lenne rossz befolyása az éhségre, stb. De ami a zsírosodást illeti, egy dolog számít döntően: az, hogy mennyivel több kalóriát viszel be a súlyváltozást nem okozó úgynevezett szintentartó kalória mennyiségednél. Ettől az értéktől fog függeni, hogy milyen gyorsan nő a testsúlyod, és minél gyorsabb ez, annál zsírosabb leszel. Be kell állítani egy optimális kalória bevitelt ahhoz, hogy elfogadható legyen a tömegnövelés minősége.

Érthető már talán az is, hogy miért mondhatja ugyanarra a termékre, tömegnövelő porra az egyik sportoló, hogy nagyon hozott neki, míg a másik panaszkodik, hogy az semmit sem használt. Azért van ez, mert egy tömegnövelő nem egy teljes "kép", hanem a puzzle, a kirakós játék egy részét képezi csak, míg a többi részt a rendes étel is adja. Ha az adott termékből pont annyit kezdesz el bevinni, hogy megkapod a teljes képet a hagyományos kajákkal együtt, akkor optimálisan fogsz fejlődni. Ha összesen véve sem lesz nálad minden puzzle darab, akkor semmit nem fogsz fejlődni; és ha már túl sok, felesleges darabok is "kerültek az asztalra", akkor az a felesleg felesleg lesz -- a derekadon!

Szóval egy tömegnövelőből lehet túl keveset és túl sokat is szedni, ez nagyban függ attól is, hogy milyen "hátországot" teremt a rendes étkezés ehhez, és ez fogja meghatározni azt, hogy zsírosít-e egy tömegnövelő. Azaz nem a tömegnövelő fog zsírosítani, hanem a tömegnövelővel együtt bevitt teljes tápanyagmennyiség. Önmagában egy terméknek nincs ilyen mindenható ereje.

 

Mi tehát egy "tömegnövelő" termék?
Elsősorban egy olyan turmix por, amelyik kalóriát, fehérjét (más néven proteint) és szénhidrátot is tartalmaz. Ezek az elsődleges fontosságúak, mert komplettek a tömegnövelés alapjainak szempontjából. A "tömegnövelő" kifejezésen leginkább ezeket értjük. Elsősorban mindjárt edzés után fogyasztandók.

"Tömegnövelő" lehet minden olyan más termék is, amelyik hozzájárul az izomtömeg-növelés folyamatához, de önmagukban nem jelentenek "komplett" megoldást és ezért csak másodlagosan érdemes őket használni. Ilyenek a kreatin, az aminosavak, az edzésintenzitás fokozók és a csak proteint tartalmazó készítmények.

 

A "tömegnövelők" alkalmazási menete

Alapvető tömegnövelés megsegítés komplett tömegnövelő turmix porral: például Mass 20, Volumass 35*. Ez az első lépés, hacsak valaki nem biztos benne, hogy a rendes étkezése kielégít minden alapvető tápanyag igényt, és nincs kényelmi/logisztikai probléma (például tud enni a nap minden szakában, amikor kell).
*A leginkább ajánlott univerzális, nagyon komplett termék, amelyik sok-sok éve a vezető izomtömeg-növelő Magyarországon.

Scitec Volumass 35 -- Magyarország legnépszerűbb tömegnövelője!

Ha a táplálkozás minden része nagyon rendben van (kalória, szénhidrát mennyiség), csak a fehérje marad el az optimálistól: protein turmix por, mint például a 100% Whey Protein, vagy az Anabolic Whey.

Extra kiegészítők tömegnöveléshez: ha a táplálkozás teljesen rendben van -- akár az első két kategória kiegészítőinek segítségével -- akkor jöhetnek az extra kiegészítők (bár ezek használatát kötjük edzésmúlthoz is, kezdőknek feleslegesek még extrák), mint a kreatin (pl. Pump, CE-EXTREME, ATTACK!, VITARGO CRX), vagy aminosavak nagy mennyiségben (pl. BCAA XPRESS, G-BOMB). Harmadlagosan jöhetnek az edzésintenzitás fokozók, amelyek a teremben megmozgatott nagyobb súlyok segítségével építenek több izmot. Ajánlott: NO-BURST, G-KICK, NR-PEAK, LOCOMOTIVE, ACID KILLER. T

 

Ha kérdésed, vagy megjegyzésed van a cikkel kapcsolatban, akkor azt írd meg nekünk!

 

Kapcsolódó cikkek
A tömegnövelés és tömegnövelők megértése
2006-os SCITEC termékek
Az új táplálékkiegészítő formulák összehasonlítása
Új idők, új termékek, régi hazugságok!
Az NR-PEAK formula
G-KICK: a testépítés forradalma!
Stack modulok
Kőkemény igazság!
Summer Stack 2006
A kezdő effektus - Izomnövelés és zsírleadás egyszerre?

 


Címkék
kezdőknek (80) Radnai Tamás (129) táplálékkiegészítők (257) tömegnövelés (212)

 

 

 


Impresszum
Copyright © 1999-2007 > Intrafit Bt. - Fitness Pont Pécs
Design & Program > Creative Power Stúdió